Bejo este un producător internațional de semințe de legume. Albinele de miere sunt probabil cei mai importanți angajați ai noștri. Ne păstrăm propriile albine și suntem activi internațional în domeniul creșterii și cercetării albinelor. Pe lângă soiurile de legume mai bune, lucrăm și la îmbunătățirea coloniilor de albine.

Albinele joacă un rol important în fertilizarea plantelor, inclusiv în culturile alimentare. Pentru ca o plantă să facă fructe sau să formeze semințe, polenul (mascul) trebuie să se îndrepte mai întâi spre pistilul (femela) florii. Unele tipuri de plante, cum ar fi sfecla roșie și spanacul, sunt polenizate de vânt. Altele, cum ar fi salata, se auto-polenizează. Dar multe dintre plantele care sunt esențiale pentru aprovizionarea cu alimente se bazează pe insecte pentru polenizare.

Albinele de miere: campioanele polenizării

Natura oferă o mulțime de polenizatori, inclusiv albine și albine solitare. Dar albinele de miere sunt campioanele polenizării. Ele pot fi atât de eficiente, deoarece pot fi utilizate în mod intenționat și în număr mare. Fiecare stup, pe care un apicultor îl plasează într-un câmp, conține o colonie de aproximativ 20 000 până la 40 000 de polenizatori. Nu este surprinzător faptul că producătorii de fructe și producătorii de legume din fructe și culturi de câmp deschis lucrează îndeaproape cu apicultori profesioniști.

Activitatea de bază a  Bejo ne face conștienţi de importanța albinelor: fără polenizare, nu ar exista semințe. Creștem semințe în sere și pe câmpuri din întreaga lume, deci avem zeci de mii de colonii de albine care lucrează pentru noi. "La Bejo avem apicultorii noștri și suntem foarte activi în cercetarea albinelor. În acest fel, putem câștiga mai multă experiență în domeniul apiculturii și o mai bună înțelegere a albinelor și a polenizării ", spune Youri Draaijer, coordonator al cercetării internaționale în domeniul producției de semințe la Bejo. "Prin cercetările noastre, sperăm să aflăm mai multe despre caracteristicile tipice ale coloniilor de albine și ale tipurilor de albine, inclusiv în furajarea zelului,  sau dorința de a colecta nectar și tendința de a se roi sau de a părăsi stupul. Dar principala prioritate a cercetării noastre este sănătatea albinelor. "

Cercetare şi selecţie pentru îmbunătăţirea sănătăţii albinelor

În întreaga lume, există o nevoie urgentă de mai multă experiență și de noi evoluții în acest domeniu. Acest lucru se datorează în parte faptului că albinele sănătoase sunt cele mai bune polenizatoare și, parțial, pentru că populația albinelor din secolul trecut a scăzut din cauza mortalității acestora. Scăderea numărului are cauze diferite. Una dintre cele mai mari probleme pentru albinele de miere occidentale este acarianul varroa, un parazit care infestează stupii și slăbește sau ucide albinele. Albinele pot de asemenea să moară de epuizare în colonii care muncesc prea mult, o situație cunoscută sub numele de pierdere de iarnă. Pesticidele sunt, de asemenea, menționate ca o posibilă cauză a declinului populației.

Hrănire şi selecţie

În cercetarea noastră căutăm modalități de a folosi alimente și tehnici de apicultură mai bune pentru a dezvolta colonii mai puternice de albine. De asemenea, facem progrese în selectarea albinelor cu caracteristicile dorite pentru a începe noi colonii. Activitatea noastră principală este selecția și reproducerea plantelor pentru a obține soiuri mai bune. Avem același scop ca şi albinele. Noi creştem coloniile de albine și căutăm să dezvoltăm tipuri care să funcționeze bine și să prospere.

"Rolul cheie pe care îl joacă albinele ne reamintește că producția de alimente depinde de natură și de mediul înconjurător. Asta ne confirmă viziunea pe care noi, ca o afacere de familie, o avem: sustenabilitatea"

Poziţie unică în comunitatea apicolă internaţională

O mare parte din cercetarea noastră este concentrată la Bejo Franţa, care lucrează îndeaproape cu apicolele Bejo din Olanda. În plus, există programe care operează în alte țări în care ne cultivăm semințele.
În Noua Zeelandă, Bejo lucrează cu Midlands, un specialist important în producția de semințe și un partener Bejo important. Numai pentru producția de semințe, Midlands utilizează aproximativ 3.500 de stupi activi.
În Australia ne pregătim proprii stupi. În această regiune, disponibilitatea limitată a albinelor este o provocare. În Australia și Noua Zeelandă există o concurență mai mare pentru coloniile de albine, deoarece prețurile ridicate de piață sunt plătite pentru anumite tipuri de miere pură din plante și pomi specifici, cum ar fi manuka și piele de lemn.
 De asemenea, avem planuri concrete de a începe propriile apiculturi în Statele Unite, împreună cu un program de cercetare. În SUA, Bejo lucrează în prezent numai cu apicultori profesioniști externi.
Cu activitățile sale mondiale Bejo ocupă o poziție unică în lumea apicolă internațională. Acest lucru ne permite să creăm o "polenizare încrucișată" în mai multe sensuri. Lucrăm cu firme, universități și instituții de cercetare, schimbând cunoștințe și experiență din diferite părți ale lumii. În Bejo, cercetarea este coordonată în propriul grup internațional de albine, cu rolul de conducător al fostului director Ger Beemsterboer.

Protejarea polenizării, acum şi în viitor

Pentru Bejo, investiția în apicultură este în interesul propriu al companiei. "Avem nevoie de colonii sănătoase de albine pentru a proteja polenizarea naturală pe câmpurile noastre de producție, acum și în viitor", spune John-Pieter Schipper, directorul executiv al companiei Bejo. Pe de altă parte, Bejo investește de asemenea în albine dintr-un sentiment de angajament social: "Rolul esențial pe care îl joacă albinele ne reamintește că producția de alimente depinde de natură și de mediul înconjurător, ceea ce ne confirmă viziunea pe care noi, ca o afacere de familie, o avem: sustenabilitatea".
Bejo preţuieşte un mediu sănătos și o utilizare durabilă a resurselor naturale. În acest sens, lucrăm pentru a descoperi cele mai bune modalități de a utiliza polenizarea naturală și pentru a îmbunătăți sănătatea albinelor noastre.

Explorarea naturii nu se oprește niciodată